Prijs Beeldende Kunst Provincie Antwerpen - Michèle Matyn, Tinka Pittoors en Katrin Kamrau
13.09 - 16.11.2014
Laureaat
Michèle Matyn
Geselecteerd voor de tentoonstelling
Tinka Pittoors
Katrin Kamrau
Het provinciebestuur van Antwerpen schrijft tweejaarlijks een Prijs Beeldende Kunst uit. In 2013 werd Michèle Matyn (B, °1978) door de jury als laureaat aangeduid. Dit najaar wordt haar werk tentoon gesteld in de Warande in Turnhout.
Michèle Matyns basisdiscipline is de fotografie. Als fotografe reist ze naar streken die haar fascineren door hun geschiedenis die vaak samenhangt met eeuwenoude volksverhalen. Vervolgens tracht ze het onuitspreekbare dat met deze plekken samenhangt in haar foto’s tot leven te brengen. Vanuit deze fotografische zoektocht, evolueerde Matyn naar een ruimere kunstpraktijk waarin ze ook performances opvoert. Het werk van Matyn is speels, maar tegelijk ernstig.
Matyn was laureate van de eerste editie van de Canvascollectie (2008) en ze had vervolgens tentoonstellingen in de Brakke Grond in Amsterdam en in het Fotomuseum in Antwerpen. Recent nog toonde ze nieuw werk in Netwerk in Aalst en voerde ze een performance uit in het M HKA in Antwerpen.
In de Expozaal van de Warande komen verschillende van haar performances aan bod. Speciaal voor deze tentoonstelling heeft Matyn ook een nieuwe performance gecreëerd: ‘Bilpannen’. Hiervoor werkte Matyn samen met 6 andere vrouwen om met hun dijen ‘bilpannen’ te maken van klei die vervolgens tot een sculptuur gemaakt worden en op de opening van de tentoonstelling gebakken worden in een papieroven.
Naast de laureaat werden ook Tinka Pittoors (B, °1977) en Katrin Kamrau (D, °1981) door de jury gevraagd om hun werk te tonen.
Tinka Pittoors (°1973, Brasschaat) maakt sculpturen in opvallende kleuren en vormen waarin natuur en cultuur tegenover elkaar staan. Pittoors reflecteert in haar werk over de mens, maar gebruikt het landschap hiervoor als verschijningsvorm. Daarin zien we onze wensen en dromen weerspiegeld.
In de Expozaal in de Warande plaatst Tinka Pittoors zestig houten kubussen, zes reeksen van tien, met zijdes gaande van 10 centimeter tot 1 meter, elke kubus is aan één kant open. De vlakken van de kubussen kregen driehonderd kleurgradaties.
Ook Katrin Kamrau (°1981, Lübben, D) vertrekt in haar werk vanuit fotografie. Ze onderzoekt hoe het technische beeld functioneert in de media en in onze maatschappij. En tegelijk tracht ze het verhaal dat beelden vertellen af te leiden uit hun verschijningsvorm: waar liggen bepaalde machtsstructuren en hoe zitten menselijke relaties in elkaar? In de Warande toont Katrin Kamrau verschillende werken die kaderen in dit onderzoek . Eén ervan is ‘SPEKTRUM*objekt18’ : 59 kleurenprints zijn afdrukken van telkens het zelfde beeldmotief, met net een andere kleurennuance. Kamrau haalde deze beelden uit een technische handleiding voor fotografen.
Hoewel de drie kunstenaars door de jury geselecteerd zijn, zonder dat er een inhoudelijke link voorop gesteld werd, blijken er toch genoeg aanknopingspunten te zijn voor hen om hun werk op elkaar te laten inspelen. Net door de grote tegenstellingen worden ze gedwongen om hun werken zich tot dat van de andere te laten verhouden.















































