LOLO’S ENTANGLEMENTS

15.09-09.12.2019 - Expozaal

STEFAN BERTALAN, PIER PAOLO CALZOLARI, FRANK JMA CASTELYNS, NICAISE DE KEYSER, OLAF HOLZAPFEL, BERND LOHAUS, FLORIN MITROI, FELICITAS ROHDEN, KOSTAS SAHPAZIS, GREGOR SCHNEIDER, THOMAS SCHÜTTE, QIU SHIHUA, HELMUT STALLAERTS, AXELLE STIEFEL, ACHRAF TOULOUB, MITJA TUŠEK, EMMANUEL VAN DER AUWERA, LIEN VAN RANST, ANTOINE WATERKEYN

20181119_DeWarande0901.jpg

De najaarstentoonstelling van provinciaal cultuurhuis de Warande is samengesteld door de Brusselse kunstenaar Helmut Stallaerts. Stallaerts is voornamelijk een schilder, maar maakt ook installaties, foto’s en films. In zijn eigen werk denkt hij na over zijn positie als kunstenaar in onze maatschappij en hij vergelijkt die met die van de nar. De nar heeft een uitzonderlijke vrijheid in zijn relatie tot de heersende orde, hij kan bepaalde zaken aan de kaak stellen. Maar in de complexiteit van onze huidige maatschappij, moet de kunstenaar de rol van de nar overstijgen en niet enkel de vragen stellen, maar ook inzichten geven.

In de tentoonstelling ‘Lolo’s Entanglements’ brengt Helmut Stallaerts werken samen van uiteenlopende kunstenaars. De ‘Lolo’ uit de titel verwijst naar de Engelse schrijver DH Lawrence (1885-1930) die ongedwongen over de alomvattende kracht van de liefde schreef. Het begrip ‘entanglements’ (verstrengelingen) verwijst naar recente inzichten uit de kwantumfysica die aangeven dat het hele bestaan een continu doorlopend proces is waarbij alles met alles verbonden is.
Stallaerts linkt de entanglement-theorie aan de traditionele koppeling van Eros en Thanatos door o.a. Sigmund Freud. Levensdrift en doodsdrift zijn in conflict met elkaar. Om te kunnen leven zoeken we naar een manier om dat conflict te aanvaarden en gaan we telkens weer op zoek naar een evenwicht tussen deze beide krachten die ons leven onzichtbaar vorm geven. In de verstrengeling van de chaotische levenskracht en het ordenende systeem krijgen beide voldoende ruimte.

In deze tentoonstelling brengt Helmut Stallaerts vanuit dit bewustzijn een aantal kunstwerken bij elkaar. Ze leggen de verstrengelingen bloot of raken ze enkel subtiel aan. De verschillende verschijningsvormen die deze werken hebben, vormen tegelijk een spiegel die de bezoeker kan meeslepen in de eeuwenoude zoektocht naar de onderliggende krachten, die zoveel in beweging kunnen zetten.

Er zijn kunstwerken te zien van Stefan Bertalan, Pier Paolo Calzolari, Frank JMA Castelyns, Nicaise de Keyser, Olaf Holzapfel, Bernd Lohaus, Florin Mitroi, Felicitas Rohden, Kostas Sahpazis, Gregor Schneider, Thomas Schütte, Qiu Shihua, Helmut Stallaerts, Axelle Stiefel, Achraf Touloub, Mitja Tušek, Emmanuel Van der Auwera, Lien Van Ranst en Antoine Waterkeyn

Ook de vormgeving van de tentoonstelling sluit aan bij deze zoektocht. De bezoeker wordt steeds verder gelokt langsheen een labyrintisch parcours. Alle tijdelijke wanden zijn vervaardigd uit natuurlijke materialen en ingestreken met bijenwas, gefermenteerde paardenmest, bloed en as. In samenwerking met Helmut Stallaerts ontwierp architect Grim Moonens deze tentoonstellingsmuren. Ook de productie ervan gebeurde door het team rond Moonens.

Volgende
Volgende

The Gulf Between