UIT HET DONKER - een wandeling in het licht

05.02-08.02.2020 — de Hoge Rielen (i.h.k.v. WinterWarm)

‘UIT HET DONKER III’ neemt je ook dit jaar weer mee op een adembenemende audiovisuele trip langs zes verschillende licht -en geluidsinstallaties van de hand van Joris Van de Moortel (BE), Daems van Remoortere (BE) , Club Efemeer (BE), Mariska de Groot (NL) en Cod.Act (CH). Allen werden speciaal voor UIT HET DONKER III gemaakt of aangepast  en gaan een dialoog aan met de natuur en architectuur van de Hoge Rielen.

Joris Van de Moortel

Forest Préparée (in Metal) (2020)

installatie en live performance in het bos

Voor ‘Uit het Donker’ presenteert Joris Van de Moortel samen met zijn UR Gerausch Kammer Ensemble in de bossen van De Hoge Rielen de installatie en bijhorende performance ‘Forest Préparée (in Metal) 2020’..

Omgeven door bomen neemt de installatie de vorm aan van een modern altaar. Ze huisvest een sonische orkestratie van 42 luidsprekers, die zich vermengt met de natuurlijke geluiden van het bos tot een diepe constante drone. Deze vrije compositie wordt gegenereerd en geactiveerd door de overblijfselen van een live optreden en wordt tijdens het festival begeleid door Van de Moortels nieuwe videoproductie en soundtrack ‘Weird Weirdness’.

Op vrijdag 7 februari tussen 20 en 23 uur kun je getuige zijn van het UR Gerausch Kammer Ensemble dat enkele nieuwe tonen in de nachtelijke geluiden van het bos injecteert. Mauro Pawlowski huilt de ‘7 moralistische liederen’ geschreven door Van de Moortel (zoals opgenomen op de gelijknamige 12 ” Vinyl), Krist Torfs (Condor Gruppe) is van plan om op enkele toms en bellen onder het podium te bonzen, Niels Latomme (Beyt Al Tapes) is vooral van plan om te doen wat hij doet, terwijl Geoffrey Burton (CV eerste klas EU-gitarist) van plan is zijn gitaar en vertrouwde FX-uitrusting aan te wenden. Samen spelen ze een rommelige en onorthodoxe misviering verlicht door een leger van kaarsen en door de duistere mysteries van het bos.

 Een eredienst die u niet mag missen.

Daems Van Remoortere

Ballooning a House (2020)

Installatie met Video-projectie en special fx,

 Om de wereld te kunnen begrijpen, is de mens geneigd om een overzicht te creëren. Het sorteren en in hokjes plaatsen zorgt voor een duidelijkere kijk op een groter geheel. Wanneer je vanuit de ruimte naar de aarde zou kijken, zie je op een bol - de aarde - allemaal vierkante hokjes staan waar de mens zich in huisvest. Door emotie worden deze hokjes - huizen - vormgegeven.  De Britse filosoof Alain de Botton beweert dat we niet in de moderne wereld leven. Volgens de Botton leven we enkel in de moderne wereld omdat we erin bestaan, maar weinig van ons kiezen om hun huizen modern te maken. Hij stelt dat de mensen liefst de nieuwste gadgets, auto's en kleding hebben en er tegelijkertijd voor kiezen om zich te nestelen in schelpen van esthetische nostalgie. Volgens de Botton is het creëren van een nostalgische woonomgeving een ontkenning van de werkelijkheid.

 Op een stuk land in Tiengemeten, dat geregeld onder water loopt, staat een klein arbeidershuisje van het einde van de 18de eeuw. Dit huis vormt de inspiratie voor Ballooning a House. In de oude woning overnachtten vroeger de arbeiders nadat ze niet meer aan het vasteland geraakten door hoog water. In de video-installatie Ballooning a House begint er stilaan een cirkel te groeien als een gigantisch zwart gat in de nostalgische woning. Het werk toont hoe de werkelijkheid uiteindelijk de illusie overneemt. De projectie wordt in situ op de waterrand opgesteld. Wanneer het huis uiteindelijk tegen de vlakte gaat en er rook gevormd wordt door de vallende onderdelen van het gebouw, verspreidt de rook zich verder buiten de projectie - de rook wordt echt. Deze video-installatie maakt een surrealistisch spel tussen de projectie en de omgeving.

Mariska de Groot

Cinechine (2012 - 2020)

optical sound - cinema - early Sovjet synth

 

Mariska de Groot is geïntrigeerd door het fenomeen en de geschiedenis van optisch geluid. Ze maakt en performt met haar grote, veelal analoge en mechanische, licht-naar-geluid instrumenten en installaties die dit principe van optisch geluid op nieuwe manieren onderzoeken. Haar werk refereert vaak naar uitvindingen van weleer, waarmee ze multi-zintuiglijke en fenomenologische ervaringen van licht, geluid en beweging in de ruimte opwekt.

Voor de loods in de Hoge Rielen adapteert ze haar installatie ‘CineChine’ naar 8 projectoren een landschappelijke opstelling op de grond.

In het filmapparaat worden lichtprojecties van snelle grafische patronen omgezet in geluidstrillingen. In ‘CineChine’ ervaar je in fysieke proporties dit verschijnsel - optisch geluid, een uitvinding uit de jaren 1910 en toegepast in celluloid en de synthesizers uit de Sovjet Unie - waarbij licht en geluid gelijk zijn.

 Objecten die doen denken aan een gedemonteerde filmmachine bevinden zich in de ruimte. Licht projecteert door roterende schijven met een geperforeerd grafisch patroon, waardoor een constructivistisch lichtspel ontstaat. De veranderende lichtfrequenties worden opgepikt door lichtgevoelige luidsprekers en omgezet in geluid. Snel wordt duidelijk dat de geluiden die je hoort direct kunt linken met de projecties die je ziet. Alle licht is potentieel geluid.

De transdisciplinaire compositie van ‘CineChine’ behandelt elementen van cinematografie vanuit het oogpunt van de projector. Het perspectief van tijd & ritme en licht & geluid is gebaseerd op projectie, sluitertijd en het ritme van de machine.

Club Efemeer

untitled (2020)

lazer, spiegel, hazers.

 Club Efemeer maakt atypische in situ lichtinstallaties en scenografie.  Hun autonome en interactieve creaties gaan vaak in dialoog met muziek, podiumkunsten en beeldende kunst en openbare ruimte. Club Efemeer is een samenwerking tussen de jonge Belgische kunstenaars Maarten Vanermen en Arnaud De Wolf met de steun van Cas-co, Leuven.

Voor Uit het Donker maken ze een laserinstallatie die inspeelt op de natuurlijke omgeving van de vijver. Via een minimale maar radicale ingreep creëren ze een maximaal subliem effect



Cod.Act

πTon / 2 (2017)

SvD_De Warande_Winterwarm (hoge resolutie) 59.jpg

geluidsinstallatie met buizen en tortimotoren

Deze geluidsinstallatie van het Zwitserse kunstenaarsduo Cod.Act (André Décosterd and Michel Décosterd speelt in op de relatie tussen mechanica en geluid. Een gesloten buis wordt in beweging gezet door torsiemotoren, kronkelt als een slang en produceert tegelijk ook geluid.

De oorsprong van de muziek die door πTon gecreëerd wordt is een diep geluid van een basklarinet. Het evolueert volgens zijn bewegingen en wordt verspreid door luidsprekers in zijn lichaam. Wanneer πTon langzaam beweegt, produceren de weeën diepe sensuele geluiden die evolueren als diepe ademhalingen. Wanneer de bewegingen snel, nerveus en brutaal worden, ontwikkelt het wezen zuur en scherp geluid langs de buis, als een nerveuze stroom.





Vorige
Vorige

De Nacht

Volgende
Volgende

Lost in Translation